מאז המצאת הדפוס, היה ועדיין מדובר בתהליך מסובך למדי מבחינה טכנית מאחורי הקלעים. אלא שבקדמת הבמה, יש לנו כיום את ההדפסה הממוחשבת, אשר מאפשרת ממש הדפסה בלחיצת כפתור. כיצד זה קורה?

כיצד פועלת מדפסת הזרקת דיו?

במבט על, מדפסת הזרקת דיו עובדת בדיוק כפי ששמה מרמז – באמצעות מנגנון של מזרקי דיו. הדיו מוזרק לעבר הדף שעליו מדפיסים ומתייבש במהירות. התהליך מתחיל למעשה, בכך שהמדפסת מושכת (באמצעות גלגלים זעירים) דף מתוך מגש הדפים, אל אזור ההדפסה. ראש ההדפסה מועבר מצד לצד, לרוחב הדף. במקביל, ישנו מנגנון אשר מניע את הדף קדימה ולבסוף (עם סיום ההדפסה) החוצה מהמדפסת. כל התהליך מנוהל באמצעות התוכנה של המדפסת. המדפסת עשויה להדפיס בפני עצמה (למשל כאשר היא מתפקדת כמכונת צילום כחלק ממדפסת משולבת). היא עשויה לפעול גם בשילוב מחשב ואז התוכנה תשתף פעולה עם מערכת ההפעלה של אותו מחשב (לרוב, בכדי להדפיס קובץ אשר מוצג עליו).

לאחר רכישת מדפסת הזרקת דיו, יש לחדש מדי פעם את מלאי הדיו שעומד לרשותה. הדבר נעשה בדרך כלל באמצעות רכישת ראשי (מחסניות) דיו. הנפוצים ביותר הם ראשי דיו שחור, מאחר שזה הוא הצבע הנפוץ ביותר להדפסה. הצבע השחור מתבטא הן בטקסט במסמכים והן כאחד הצבעים הבולטים בגרפיקה. מעבר לכך, ישנם ראשי דיו במגוון צבעים ואפשרויות רכישה, בהתאם לדגם המדפסת. יש מדפסות הזרקת דיו רבות, שבהן מיכל הדיו השני מוגדר כצבעוני – הוא כולל את כל הצבעים הנוספים שצריך. במקרים אחרים, מדובר על ארבע מחסניות דיו נפרדות: שחור, אדום (Magenta), כחול (Cyan) ו-צהוב (Yellow). שילוב זה, הוא למעשה השילוב הנפוץ בעולם הדפוס בכלל, אשר מכונה CMYK – ראשי תיבות Cyan, Magenta, Yellow, Key (כאשר Key מתייחס במקרה זה לשחור). בעזרת שילובים שונים של הצבעים הללו, מדפסת הזרקת הדיו מסוגלת להדפיס בכל גוון מבוקש.

הדפסה בלחיצת כפתור: איך פועלות מדפסות?

כיצד פועלת מדפסת לייזר?

מדפסות לייזר בולטות במיוחד כפתרון לעסקים, עבור הדפסות שחור לבן בהיקף גדול. למטרות אלה, הן נחשבות משתלמות מאוד, באיכות ואמינות טובה. מדפסות לייזר זמינות כיום גם להדפסה צבעונית. מדפסות אלה, עושות שימוש בטכנולוגיה שונה למדי מזו של מדפסות הזרקת הדיו. התשובה הקצרה לשאלה כיצד פועלת מדפסת לייזר, היא: זה מסובך! וקצת יותר בפירוט: המדפסת מעבירה דף נייר, קרוב מאוד לתוף מסתובב. מתח חשמלי גבוה, גורם לטונר שהוצמד לתוף להימשך אליו וליצור את התוצר המבוקש. יש אחר כך עוד כמה שלבים, אבל זה הוא עיקר ההדפסה. אבל איך מסדרים את הטונר על התוף, באופן שתואם לתמונה שרוצים להדפיס? זו כבר תוצאה של תהליך אחר. ראשית, מושכים טונר אל התוף בעזרת חשמל סטאטי. מאחר שהטונר שחור, צריך למשוך אותו רק למקומות שאמורים להיות שחורים. את ההבדל בין ה"מקומות" יוצרת קרן לייזר – היכן שהיא פוגעת, המטען האלקטרוסטאטי נפרק. מכאן השם מדפסת לייזר. כיוון הקרן למטרות השונות שבהן היא אמורה לפגוע, נעשה באמצעות מראה. יש גם מדפסות לייזר ללא מנגנון לייזר. הכוונה למדפסות LED, שבהן הטכנולוגיה די דומה, אך דיודות פולטות אור (LED) מחליפות את הלייזר.

לסיכום

ישנן למעשה עוד טכנולוגיות רבות בהן עושים שימוש בהדפסה ממוחשבת. למשל הדפסה תרמית, אשר מבוססת על העברת חום. עם זאת, מדפסות הזרקת דיו ולייזר, הן הבולטות ביותר בשטח להדפסה בהיקפים קטנים או בינוניים. מדפסות הזרקת דיו במיוחד, מספקות שילוב ביצועים ומחיר נוח, אשר הפך אותן לבולטות ביותר בשטח.