ספק ITC

בהקשר של ספקי אינטרנט, כולנו מכירים את המונחים ששומעים כל הזמן – ספק אינטרנט וספק תשתית. למה מדובר על שני ספקים בנפרד? מה פירוש המונחים האלה? ומה ההבדל ביניהם?

למה שניים?

מדובר על שני סוגי ספקים נפרדים, למרות שמבחינת הצרכן השירות הסופי הוא אחד ולמרות שהפיצול מסרבל את הצרכן. ואכן – בעולם הרחב, פיצול כזה לא מקובל. למעשה, אנחנו חיים במדינה היחידה שבה יש דבר כזה! הסיבה הרשמית לפיצול, הייתה לאפשר תחרות לבזק.

ספק תשתית

ספק התשתית, מחבר את הלקוח אל "ספק האינטרנט" (כמו ספק ITC). המילה תשתית, נובעת מכך שמדובר מבחינה פיזית, ממש בתשתיות שמגיעות לבסוף אל הנתב שלנו. במילה "תשתית", אפשר לכלול גם את הרשת האלחוטית שמחברת בין התקני הגלישה (מחשב או סמארטפון או טאבלט) אל הנתב. זו היא רשת אלחוטית מקומית רגילה, אבל היא מתפקדת עבור הגולש בפועל כחלק מ"רשת האינטרנט" וכחלק מהתשתית שהוא מקבל מספק התשתית. בישראל יש חמישה ספקי תשתית: החברות בזק והוט, סלקום, פרטנר ואנלימיטד.

טכנולוגיות תשתית

מבחינת אופן מימוש התשתית, יש טכנולוגיות רבות שבהן הדבר נעשה. כעקרון, הטכנולוגיה "שקופה" לגולש והיא פועלת מאחורי הקלעים. הדבר לא קריטי, מבחינה זו שספקי אינטרנט איכותיים כמו ITC עובדים עם כל ספק תשתית. בזק עובדת כידוע עם קווי טלפון ושם מדובר על ADSL, ISDN ו-Frame Relay. הוט לעומתה, עובדת עם תשתית כבלים. סלקום, פרטנר ואנלימיטד עובדות עם סיבים אופטיים.

ספק אינטרנט

כאמור, החיבור מתחיל מאצלנו – הגולשים וממשיך דרך תשתיות ספק התשתית – למשל ספק אינטרנט ITC. ספק האינטרנט או Internet Service Provider בלעז (ISP), מתייחס לחברה שאחראית לחבר אותנו לקטע הבא בתקשורת – מספק האינטרנט ועד לרשת האינטרנט העולמית. יש כיום מבחר לא קטן של חברות כאלה ואפילו ספק אינטרנט מיוחד עבור האוניברסיטאות המקומיות (מחב"א).

מעבר לספקים

"אחרי" ספק האינטרנט, התקשורת ממשיכה אל רשת האינטרנט, שהיא למעשה מערכת מורכבת למדי בפני עצמה. ניתן לתאר רשת זו בצורות שונות והדבר עשוי להיות טכני למדי. אם מסתכלים עליה מנקודת מבט של רכיבים מרכזיים, יש בה "מסביב" תשתיות ארציות כמו שני סוגי הספקים בישראל. התשתיות האלה מחברות גולשים לרשת האינטרנט בכל רחבי העולם. ב"מרכז" העניינים, רשת האינטרנט מנוהלת ומפוקחת על ידי כמה גופים בינלאומיים. ככלל, היא בנויה מאלמנטים סטנדרטיים כמו אתרים ושרתי DNS והאלמנטים השונים ברשת (כמו אתרים) מזוהים באמצעות "כתובת IP".

לסיכום

המצב הנוכחי מבחינת חוקי התקשורת בארץ ושוק התקשורת, מורכב. מחד, מדובר לא מעט על נושא של "ביטול ההפרדה המבנית" בין שני סוגי הספקים. מאידך, השינוי מיועד רק למגזר הפרטי וגם שם, הוא מתקדם בעצלתיים, אם בכלל. בינתיים, זה מעט מורכב, אבל זה מה יש.