אם נלך כמה עשרות שנים אחורה, נראה כי כל בעיה רפואית כרונית ממנה סבלו אנשים חייבה אותם להגיע באופן קבוע ותדיר לבית החולים או למרפאות שונות על מנת לקבל טיפול או לעבור מעקבים. דוגמא מצוינת לכך היא מחלת הסוכרת, שלפני 30 שנה לערך מי שסבל ממנה היה צריך להגיע באופן קבוע לבית החולים או לקופת החולים לבדיקה. עם הזמן, נראה כי מרבית הבעיות הללו קיבלו מענה הולם שמאפשר למטופלים לעבור את הבדיקות והטיפולים בבית, אבל עדיין יש תחומים מסוימים שאין להם פתרון ביתי, בין אם מתוך קושי להמציא את הפתרון הזה או לחלופין מדובר על פתרון יקר מדי ולא נגיש כלכלית לרבים (כמו דיאליזה שאין אפשרות לעבור כיום בבית). לצד כל אלו, בשנים האחרונות נמצא פתרון מצוין עבור מי שסובל מבעיות של קרישה ומטופל במדללי דם וצריך לעבור באופן קבוע בדיקה לניטור קרישת הדם. מדובר כמובן על מד הקרישה הביתי המאפשר להיבדק בבית במקום להגיע לבית החולים, בשורה נפלאה עבור מי שנזקק לו עד היום. אם עוד לא שמעתם על המכשיר הזה ובמיוחד אם גם אתם מטופלים בתרופות נוגדות קרישה, חשוב מאד שתכירו אותו ואת האופן בו הוא עובד.

מהו מד הקרישה?

חשוב לדעת כי מד קרישה ביתי הוא בעצם מכשיר חשמלי קטן בגודל של טלפון סלולרי ממוצע. ישנם מותגים שונים וחלק עובדים עם סוללות חד פעמיות או נטענות וכיום מדי הקרישה האיכותיים ביותר מגיעים עם סוללה מובנית ועמדת טעינה. מדובר במכשיר חכם ומתקדם עם יכולות מחשוב, אבחנה ואנליזה מתקדמות ביותר וזה בעצם סוג של מחשב קטן לכל דבר.

איך עובד מד הקרישה?

ובכן, הסוגים של השונים של מדי הקרישה עובדים באופן דומה פחות או יותר, אבל יש בהחלט הבדלים קטנים בין מכשיר למכשיר. נסביר כעת על אופן הפעולה של מד הקרישה הביתי microINR שנחשב כיום לאחד מהמכשירים המתקדמים ביותר בתחום שהוא גם מעט שונה מדגמים אחרים מפני שהוא עובד עם צ'יפ מיוחד.

הצ'יפ הזה הוא למעשה רכיב קטן בגודל כרטיס סים פחות או יותר. בתחילת השימוש מדליקים את המכשיר ומכניסים את הצ'יפ למקום המיועד לו כאשר חלק אחד נמצא ממש בתוך המכשיר והחלק השני נשאר בחוץ. בשלב הזה המכשיר מתחמם ומגיע לטמפרטורה מסוימת בה הוא מוכן לשימוש ואז הוא גם נותן התראה על כך.

בשלב הזה, הנבדק מקיז טיפת דם בעזרת דוקרן מיוחד (זה לא כואב במיוחד, מדובר בדקירה קלה מאד) ואת האצבע עם הדם מניחים על החלק החיצוני של הצ'יפ. המכשיר נותן אינדיקציה על כך שאכן נמצא דם לבדיקה ושהבדיקה בתהליך, ובתור מספר דקות תתקבל התוצאה של רמת הקרישיות בדם על המסך. כל תוצאה מאוחסנת ומקוטלגת בצורה נוחה וחכמה עם התאריך והשעה בה נעשתה הבדיקה, כך שניתן לבצע מעקב יעיל וחיוני.

איך פועל מד קרישה?

האם הבדיקה מדויקת?

הבדיקה נחשבת למדויקת למדי כאשר הסטיות הן מינימליות לגמרי. עם זאת ישנם מצבים רפואיים מסוימים או מקרים בהם שימוש בתרופות מסוימות עשויים להטות את תוצאות הבדיקה, אבל זה עניין ספציפי למדי ולפני השימוש הרופא שלכם יוודא שאתם אכן יכולים להשתמש בו.

האם המכשיר יקר?

מדובר במכשיר לא זול, אבל חשוב לדעת שמי שזקוק לו יקבל ברוב המכריע של המקרים הפניה לרכישה שלו מקופת החולים בה הוא מבוטח, כל שהמחיר הסופי יהיה זניח ובהחלט משתלם.

לסיכום – אם גם אתם נזקקים לבדיקה הזו על בסיס קבוע, שווה לשאול את הרופא שלכם לגבי מכשיר הבדיקה הביתית.